środa, 26 marca 2014
Marchew-ananas-gruszka-trawa cytrynowa.
Świeże soki są łatwo wchłaniane przez organizm i pozwala to,w jak najszybszy sposób uzupełnić nasze braki witaminowe i mineralne.To pozwala również na eksperymenty z szeroką gamą owoców i jarzyn,by przygotowywać zdrowe i jeszcze pyszniejsze soki.Ponadto,w ciągu dnia można użyć dużo więcej warzyw i owoców niż normalnie zjada się na co dzień ,co daje dodatkowy zastrzyk witamin i minerałów.
Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia,jak budzić się przy świeżo wyciśniętym soku,który jest na dodatek orzeźwiający i energetyzujący.
Marchew jest doskonałym źródłem witaminy A. Ponadto zawiera sporo witaminy C,K,błonnika i potasu.Oczyszcza wątrobę,nerki,dostarcza energii i oczywiście poprawia zdrowie naszych oczu,skóry oraz układu nerwowego.
Gruszka zawiera wiele potrzebnych składników odżywczych - jak witaminę C,potas,kwas foliowy oraz pektyny,które pomagają w trawieniu i detoksykacji.
Sok z ananasa ma ponadto bardzo orzeźwiający smak.Jest obfity w witaminę C i łagodzi zmęczenie.
Dodatek listków świeżej mięty zapewnia chłodną rześkość,a trawa cytrynowa dodaje cytrynowej, egzotycznej nuty.
SOK Z MARCHWI Z GRUSZKĄ,ANANASEM,MIĘTĄ I TRAWĄ CYTRYNOWĄ
Składniki na 2 duże szklanki
400 g młodej marchwi
1 dojrzała gruszka
1 duży plaster świeżego ananasa
1 świeży pęd trawy cytrynowej i kilka listków świeżej mięty
Przed wyciskaniem należy starannie umyć warzywa i owoce pod letnią wodą.
Korzenie marchwi z ekologicznej uprawy wystarczy jedynie spłukać czystą wodą.Z upraw nieznanego pochodzenia można oczyścić przy pomocy soku z cytryny lub sody oczyszczonej.
Ananas obrać z twardej i niejadalnej skórki .
Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki,a następnie wrzucać kolejno do wyciskarki.
Sok pić natychmiast,ponieważ odstawiony traci cenne witaminy.
SOK Z MARCHWI Z MANGO,TRAWĄ CYTRYNOWĄ I IMBIREM
Składniki na 1 litr soku:
1 kg młodej marchwi
1 dojrzałe mango
1 świeży pęd trawy cytrynowej
1 mały plaster świeżego imbiru
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz