czwartek, 17 kwietnia 2014
Dary wiosny i sok z rabarbaru.
Znów dostało się nam świeżych jarzyn z ogrodu naszych belgijskich znajomych.
Rabarbar,ponieważ zawiera dużo soku,zaraz skończył w wyciskarce do soków z dodatkiem pomarańczy i jabłka.
SOK Z RABARBARU
1/2 kg łodyg rabarbaru
4 słodkie pomarańcze
1 jabłko
Rabarbar,pomarańcze i jabłka umyć,obrać i pokroić na kawałki.Owoce wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej czy sokowirówce.
Sok dobrze wymieszać łyżką,wlać do szklanek i od razu pić.
Rabarbar jest bogaty w witaminę K,C,wapń i mangan.
Podobnie ,jak inne warzywa i owoce zawiera składniki antyoksydacyjne.Psylium i pektyna posiadają właściwości obniżania poziomu cholesterolu we krwi,a ligniny i celuloza - pomagają przyspieszyć funkcje jelitowe,dlatego jest zalecany przy walce z zaparciami.
Uwaga!
Pomimo wielu korzystnych właściwości dla naszego samopoczucia i zdrowia,rabarbar zawiera również dużą zawartość kwasu szczawiowego,który zdrowe osoby mogą spożywać bez problemów,jednak przy schorzeniach dny moczanowej,kamieni nerkowych i zapaleniu stawów jest przeciwwskazany.
Choć niektórzy ludzie zdają się tolerować liście rabarbaru,nie zaleca się ich spożywać,ponieważ mogą być
bardzo toksyczne.Mogą nam jednak posłużyć w ogrodzie,jako naturalny środek owadobójczy np.: przeciw mszycom.
Tyle dobra naraz z ogrodu Ann & Franka.
...a część buraka i gałązek buraka liściowego już wylądowała w mojej ulubionej botwince z jajkiem i creme fraiche.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz