środa, 9 kwietnia 2014
Śniadaniowa quinoa z awokado i pomarańczą.
Komosa ryżowa od dłuższego już czasu zastępuje mi śniadaniową owsiankę,którą jem coraz rzadziej,od kiedy zrezygnowałam ze spożycia mleka krowiego .
Takie poranne dania,popijane świeżo wyciśniętym sokiem są bardzo smaczne,ale również mega zdrowe.
... a rozpoczynający się dzień,po takiej dawce białka,błonnika ,witamin i dobrego tłuszczu,nie może się nie udać.Poza tym quinoa,która jest pożywna i sycąca, zawiera bardzo mało kalorii.Jest również świetnym zamiennikiem dla będących na diecie bezglutenowej.
Połączenie w tej sałatce awokado,słodkiego groszku,świeżej kolendry i soku z limonki niesie prostotę i orzeźwiający smak kuchni meksykańskiej.
SAŁATKA QUINOA Z POMARAŃCZĄ,AWOKADO I ZIELONYM GROSZKIEM
Na 1 porcję :
80 g ziarna quinoa ( połowa szklanki)
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1 szklanka mrożonego groszku
2 dojrzałe owoce awokado
1 pomarańcza sycylijska lub 1/2grejfruta czerwonego
kilka gałązek świeżej kolendry
sok z 1/4 limonki
oliwa
sól morska i pieprz
Przed gotowaniem ryżu peruwiańskiego,należy ziarna przepłukać w zimnej wodzie w celu pozbycia się resztek saponiny - naturalnego,gorzkiego w smaku środka,który ma chronić ziarno przed ptakami i owadami.
Następnie ziarna ugotować w lekko osolonym soku z pomarańczy,w proporcji : dwie części soku na jedną część nasion.Tak ugotowane nasiona nabiorą delikatnego smaku i złocistego zabarwienia.
Gotować na średnim ogniu około 12 minut,do momentu pojawienia się wyraźnych białych spiralek.Dodać wtedy zamrożony groszek i gotować jeszcze 2-3 minuty.Gotową porcje przełożyć do miseczki.
Obrać owoce pomarańczy ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.Awokado przekroić wzdłuż ,na pół.Po usunięciu pestek wykrawać łyżeczką kuliste kawałki z miąższu lub pokroić w kostkę.Dodać do miseczki z komosą i groszkiem , naprzemiennie układając z plasterkami pomarańczy. Polać oliwą i koniecznie skropić sokiem z limonki,aby awokado nie ściemniało.Doprawić solą,pieprzem i szczyptą pieprzu kajeńskiego.Na koniec obsypać listkami kolendry.
Inspiracja: holenderski miesięcznik kulinarny "Foodies".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam,
OdpowiedzUsuńnie znalazłam adresu e-mail do Pani tutaj, na blogu, a chciałabym przedstawić ofertę współpracy. Proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam,
Aneta
Dziękuję,ale nie jestem zainteresowana.
Usuń