google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

sobota, 29 grudnia 2012

Buraczkowe tiramisu.

Dziś serwuję deser wytrawny,który jest bardzo dobry na małą przekąskę,czy aperitif.Na spotkanie z przyjaciółmi,czy nawet na sylwestrową imprezę.




To buraczkowe tiramisu,które w ustach zamienia się w lekki,słono- kwaśny smakołyk.Dodatek odrobiny kminu,świetnie tu współgra ze słodyczą buraka.Dzieło wieńczy puch ubitej śmietany z pikantnymi,a jednocześnie słodkimi ziarnami różowego pieprzu.Dla mnie-osoby,która buraki uwielbia jeść,ten deser już dawno stał się wielką przekąską.:) A Ty?Chcesz zaskoczyć swoje podniebienie,a może swoich gości?:)



 Buraczkowe  tiramisu.

 

 

Składniki na 4 porcje: 

500 g ugotowanych buraczków
100 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki,mocno schłodzonej (ja użyłam crème liquide entière)
1 łyżka octu sherry
1 łyżka oliwy
8 gałązek trybuli (z braku,użyłam gałązek kolendry,która jest zbliżona w smaku)
1 łyżeczka zmielonych nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka różowego pieprzu
pieprz i sól 




Ugotowane i schłodzone buraki obrać i pokroić w drobną kostkę.Umieścić w miseczce 2/3 pokrojonych buraczków.Pozostałą 1/3 wsypać do blendera.
Przygotować winegret z oliwy,octu sherry,2 szczypt kminu i 1 szczypty soli.Sosem tym skropić buraczki w miseczce i wymieszać.
Do pozostałej 1/3 buraków dodać serek mascarpone i pozostałe 2 szczypty kminu.Całość miksować do uzyskania gładkiej masy.Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz posolić do smaku.
Śmietanę ubić  na puszysto. 
Do 4 szklanek (do aperitif,czy whisky),rozłożyć po równo buraczki z winegret(z miseczki). Rozlać na tą bazę krem z mascarpone.Następnie po łyżce -dwóch bitej śmietany.Posypać owocami różowego pieprzu i udekorować gałązkami trybuli,czy kolendry.
Przechowywać w lodówce do chwili podania.Serwować schłodzone.

Przepis pochodzi z zeszłorocznego,świątecznego wydania  Tv Envie Hors Série Cuisine.

 


9 komentarzy:

  1. ejże, to się świetnie zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  2. to tiramisu naprawdę ma buraki, niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz w życiu widzę tak oryginalny pomysł na deser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popularny we Francji.Jest podobno jeszcze wariacja z marchewka:)

      Usuń
  4. Oryginalnie, co za pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! wygląda fantastycznie, bardzo efektowne! choć nie do końca moje smaki... ale piękne, trzeba przyznać!:)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...