google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

środa, 9 kwietnia 2014

Śniadaniowa quinoa z awokado i pomarańczą.


Komosa ryżowa od dłuższego  już czasu zastępuje mi śniadaniową owsiankę,którą jem coraz rzadziej,od kiedy zrezygnowałam ze spożycia mleka krowiego .



Takie poranne dania,popijane świeżo wyciśniętym sokiem są bardzo smaczne,ale również mega zdrowe.


... a rozpoczynający się  dzień,po takiej dawce białka,błonnika ,witamin i dobrego tłuszczu,nie może się nie udać.Poza tym quinoa,która jest pożywna i sycąca, zawiera bardzo mało kalorii.Jest również świetnym zamiennikiem dla będących na diecie bezglutenowej.
Połączenie w tej sałatce awokado,słodkiego groszku,świeżej kolendry i soku z limonki niesie prostotę i orzeźwiający smak kuchni meksykańskiej.


SAŁATKA  QUINOA Z POMARAŃCZĄ,AWOKADO I ZIELONYM GROSZKIEM


Na 1 porcję :

80 g ziarna quinoa ( połowa szklanki)
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1 szklanka mrożonego groszku
2 dojrzałe owoce awokado
1 pomarańcza sycylijska lub 1/2grejfruta czerwonego
kilka gałązek świeżej kolendry
sok z 1/4 limonki
oliwa
sól morska i pieprz




Przed gotowaniem ryżu peruwiańskiego,należy ziarna przepłukać w zimnej wodzie w celu pozbycia się resztek saponiny - naturalnego,gorzkiego w smaku środka,który ma chronić ziarno przed ptakami i owadami.
Następnie ziarna ugotować w lekko osolonym soku z pomarańczy,w proporcji : dwie części soku na jedną część nasion.Tak ugotowane nasiona nabiorą delikatnego smaku i złocistego zabarwienia.
Gotować na średnim ogniu około 12 minut,do momentu pojawienia się wyraźnych białych spiralek.Dodać wtedy zamrożony groszek i gotować jeszcze 2-3 minuty.Gotową porcje przełożyć do miseczki.
Obrać owoce pomarańczy ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.Awokado przekroić wzdłuż ,na pół.Po usunięciu  pestek wykrawać łyżeczką  kuliste kawałki z miąższu lub pokroić w kostkę.Dodać do  miseczki z komosą i groszkiem , naprzemiennie układając z plasterkami pomarańczy. Polać oliwą i koniecznie skropić sokiem z limonki,aby awokado nie ściemniało.Doprawić solą,pieprzem i szczyptą pieprzu kajeńskiego.Na koniec obsypać listkami kolendry.



Inspiracja:  holenderski miesięcznik kulinarny "Foodies".


2 komentarze:

  1. Witam,

    nie znalazłam adresu e-mail do Pani tutaj, na blogu, a chciałabym przedstawić ofertę współpracy. Proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl

    Pozdrawiam,

    Aneta

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...