google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

piątek, 21 marca 2014

Mus czekoladowy (RAW)

Bardzo lubię musy na bazie ciemnej czekolady,ale najczęściej w wersji standardowej zawierają,jak dla mnie zbyt dużo cukru.
Ostatnio,przez tygodniową ,(niewymuszoną ) dietę, opartą prawie w 80% na surowiźnie,zachwyciłam się musem witariańskim wykonanym z owoców awokado,banana i  kakao w proszku.
Taki mus,nie dość,że jest prosty w wykonaniu,to na dodatek zdrowszy.Awokado,które jest tu nośnikiem dobrego tłuszczu powinno być ,jak najbardziej dojrzałe.Takie nienasycone tłuszcze są dobre dla serca i naczyń krwionośnych.Są również odżywcze dla naszych włosów i paznokci.
Dodatek banana (również bardzo dojrzałego) wypełnia lukę pożądanej słodyczy.Ciemne kakao zawiera sporą ilość witamin,minerałów i enzymów,jednak mniej składników odżywczych niż to surowe,nieprzetworzone,które  zawiera również chrom,mangan,miedź,cynk i witaminę C. Ja już jestem w fazie podmieniania ciemnego na pełne surowe.
Innymi słowy: deser który można jeść bez poczucia winy.W każdym razie ja.:)





ZDROWY MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO,BANANA I KAKAO


Na 2 porcje:

Awokado - 3 sztuki
Banan - 1 sztuka
Kakao - 2 kopiaste łyżki najlepiej surowego kakao (tu użyłam jeszcze przetworzonego,ciemnego i niesłodzonego-holenderskiego Van Houten)



Banana obrać ze skórki.
Owoce awokado przekroić na pół,wyjąć pestki i łyżeczką wyskrobać miąższ.
Umieścić wszystkie składniki w blenderze,dodać kakao i zmiksować na gładką masę.
Mus przelać do szklanek i umieścić je w lodówce na co najmniej 2 godziny.



Taki mus już sam w sobie jest pyszny,jednak ja dodałam od siebie mały akcent w postaci  sorbetu pomarańczowo-miętowego.

Sorbet z pomarańczy i mięty

1 słodka pomarańcza
5-6 listków świeżej mięty
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu ( użyłam pomarańczowego)

Obraną pomarańczę zmiksować z listkami mięty i miodem w blenderze na gładką masę.
Całość przełożyć do płytkiego naczynia i wstawić na 2 godziny do zamrażarki.Co 30-40 minut zeskrobać powierzchnię widelcem,co tworzy budowaniu się kryształków i ponownie naczynie wstawić do zamrażarki.Czynność powtarzać,aż do momentu,gdy sorbet będzie miał konsystencję topniejącego śniegu.

Na 30 minut przed podaniem,wstawić do zamrażarki schłodzony mus czekoladowy.
Przed podaniem,na każdą porcję musu czekoladowego nałożyć porcję sorbetu  pomarańczowo-miętowego.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten mus. Za pierwszym razem nie przypadł mi do gustu, ale potem było coraz lepiej.
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nic nowego nie wymyśliłam >patrz desery witariańskie.Od siebie dodałam jedynie sorbet ze świeżej pomarańczy i liści mięty.

      Usuń
  4. A może lepiej smakuje?:) Jak nie znasz,to polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. tego przepisu nie znam, jak robiłam mus to albo z śmietany albo z białek:) Już zapisałam przepis i zrobię sobie jutro na śniadanie do kawy:d

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...