google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

czwartek, 13 marca 2014

Aromatyczna surówka z kolorowej marchwi.



Marchewka wcale nie musi być pomarańczowa!
Popularną obecnie barwę zawdzięczamy wielbicielom monarchii holenderskiej,ponieważ to holenderscy ogrodnicy z powodu patriotycznych  pobudek wyselekcjonowali typ marchewki w tym kolorze,który był oficjalnym kolorem dworu orańskiego.
Badania naukowe wskazują,że marchew uprawiana w północno-zachodniej Europie do XVI wieku była purpurowa,żółta lub biała. Natomiast dzika marchew rosnąca na terytorium Iranu,Pakistanu,czy Afganistanu miała korzenie ciemno-fioletowe z powodu dużej obecności pigmentów roślinnych: antocyjanów.Barwniki te chronią przed szkodliwymi procesami utleniania,jak również potrafią łagodzić stany zapalne i wspomagają mikrokrążenie.
Z powodu  zainteresowania dawnymi,cennymi odmianami,które na domiar  posiadają spore wartości zdrowotne i niebanalny smak,pojawił się obecnie w handlu ich spory wybór .


Surówka z marchwi wcale nie musi być banalna i nudna.Dzięki barwnym korzeniom plus aromatycznemu syropowi może zmienić się w dość osobliwe i oryginalne danie.
Dzisiejszy, improwizowany eksperyment sprawił, jak mężczyzna,który nie przepada za marchewką w daniach...nie wspominając już o surowej!...że można czasem zmienić zdanie. Yeah!

Dlatego dzielę się z przyjemnością tym wynalazkiem. Może dla kogoś jeszcze, ta surówka stanie się również niesamowitym doznaniem.:)


SURÓWKA Z MARCHWI W POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SYROPIE

Na 2 porcje:

300 g marchewek odmian barwnych
2 pomarańcze
1/2 owocu granata
3 owoce zielonego kardamonu
1-2 cm kawałek świeżego imbiru (wielkości 2 paznokci kciuka)
1 łyżeczka miodu
kilka listków świeżej kolendry

Marchewki umyć i obrać ze skórki.Obieraczką do jarzyn obrać korzenie na cienkie wstążki.
Imbir obrać i posiekać na cienkie paseczki.Wycisnąć sok z pomarańczy. Lekko zmiażdżyć owoce kardamonu.Usunąć łuski,a wydobyte nasiona zetrzeć na proszek.
Do rondelka wlać sok z pomarańczy.Dodać imbir,rozgniecione nasiona kardamonu i miód.Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.Płyn powinien się zredukować do gęstego syropu.Do gotowego syropu,wycisnąć ręcznie (jak cytrynę) sok z owocami granatu i wymieszać.
Wstążki marchwi rozłożyć naprzemiennie kolorami na talerze.Polać gotowym syropem i posypać listkami kolendry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...