Zrównoważona dieta powinna składać się ze zdrowego i zróżnicowanego jedzenia.Ponieważ jednak wiele osób wciąż uważa,że zdrowe jedzenie jest niesmaczne,niejadalne i nudne...oto moja wersja sałatki z ostatnio znów częściej przeglądanej książki Jeruzalem.To danie nie tylko kusi wyglądem i aromatem świeżych ziół,ale jest na dodatek zdrowe,lekkie i smakowite.
Karczochy są oczywiście pąkami kwiatowymi ostu.Te szaro-zielone pąki kwiatowe składają się z wielu małych liści. Bazę kwiatów (ich serce) stanowi rodzaj włochatego siana.Kiedy karczoch już zakwitnie,nie jest już dla nas zjadliwy.
SAŁATKA Z KARCZOCHÓW Z ZIOŁAMI
Dla 1-2 osób :
4 średnie karczochy
40 g rukoli
15 g (garść) podartych liści świeżej mięty
15 g (garść) podartych liści świeżej kolendry
30 g sera pecorino toscano lub romano
1 cytryna
4 łyżeczki oliwy
1/4 świeżego,zielonego ogórka pokrojonego w cienkie plastry
sól morska w płatkach (w przepisie jest mowa o angielskiej Maldon),ja użyłam francuskiej Fleur de Sel i szczypty wędzonego pieprzu
Przepis
według Ottolenghi zakładał użycie surowych karczochów,które ja jednak
ugotowałam (bo pomimo świeżości były zbyt twarde na zjedzenie ich w
stanie surowym).
Od siebie,do sałatki dodałam jeszcze plastry świeżego ogórka.
Przygotowanie karczochów jest niezwykle proste.Usunąć
zewnętrzne,dolne liście nożem,aż do miękkich liści ,którym należy
odciąć ostre końcówki.Karczoch przeciąć wzdłuż łodygi i łyżeczką usunąć
owłosione serce.Oczyszczone karczochy wstawić szybko do miseczki z wodą i
sokiem wyciśniętym z cytryny,aby zatrzymać ich ciemnienie.Pokroić na mniejsze
kawałki i gotować w tej samej wodzie z sokiem cytryny i odrobiną soli przez 15-40
minut.Czas gotowania zależeć będzie od wieku i wielkości serc karczocha.
Gotowe karczochy przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny i obsuszyć.
Tuż przed podaniem wymieszać delikatnie liście rukoli z kawałkami serc karczocha,listkami mięty,kolendry i plastrów ogórka.Skropić wszystko oliwą i odrobiną soku z cytryny.Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.Ułożyć sałatę na talerze i oprószyć startym pecorino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz