google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

środa, 30 kwietnia 2014

Karczochy i świeże zioła w sałatce z Jeruzalem.



Zrównoważona dieta powinna składać się ze zdrowego i zróżnicowanego jedzenia.Ponieważ jednak wiele osób wciąż uważa,że zdrowe jedzenie jest niesmaczne,niejadalne i nudne...oto  moja wersja sałatki z ostatnio znów częściej przeglądanej książki Jeruzalem.To danie nie tylko kusi wyglądem i aromatem świeżych ziół,ale jest na dodatek zdrowe,lekkie i smakowite.


Karczochy są oczywiście pąkami kwiatowymi ostu.Te szaro-zielone pąki kwiatowe składają się z wielu małych liści. Bazę kwiatów (ich serce) stanowi rodzaj włochatego siana.Kiedy karczoch już zakwitnie,nie jest już dla nas zjadliwy.



 SAŁATKA Z KARCZOCHÓW Z ZIOŁAMI


Dla 1-2 osób :

4 średnie karczochy
40 g rukoli
15 g (garść) podartych liści świeżej mięty
15 g (garść) podartych liści świeżej kolendry
30 g sera pecorino toscano lub romano
1 cytryna
4 łyżeczki oliwy
1/4 świeżego,zielonego ogórka pokrojonego w cienkie plastry
sól morska w płatkach (w przepisie jest mowa o angielskiej Maldon),ja użyłam francuskiej Fleur de Sel i szczypty wędzonego pieprzu


Przepis według Ottolenghi zakładał użycie surowych karczochów,które ja jednak ugotowałam (bo pomimo świeżości były zbyt twarde na zjedzenie ich w stanie surowym).
Od siebie,do sałatki dodałam jeszcze plastry świeżego ogórka.

Przygotowanie karczochów jest niezwykle proste.Usunąć zewnętrzne,dolne liście nożem,aż do miękkich liści ,którym należy odciąć ostre końcówki.Karczoch przeciąć wzdłuż łodygi i łyżeczką usunąć owłosione serce.Oczyszczone karczochy wstawić szybko do miseczki z wodą i sokiem wyciśniętym z cytryny,aby zatrzymać ich ciemnienie.Pokroić na mniejsze kawałki i gotować w tej samej wodzie z sokiem  cytryny i odrobiną soli przez 15-40 minut.Czas gotowania zależeć będzie od wieku i wielkości serc karczocha.

Gotowe karczochy przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny i obsuszyć. 
Tuż przed podaniem wymieszać delikatnie liście rukoli z kawałkami serc karczocha,listkami mięty,kolendry i plastrów ogórka.Skropić wszystko oliwą i odrobiną soku z cytryny.Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.Ułożyć sałatę na talerze i oprószyć startym pecorino.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...