google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

środa, 2 kwietnia 2014

Flamandzkie Tatjespap.Wersja Lux.



Tatjespap, to danie regionalne,spożywane głównie we  flamandzkiej części Belgii.
W zależności od regionu i dodatków,które są dodawane do purre (maślanka,masło czy mleko),różnią się również nazewnictwem : patatjespap,tutsepap,keremelkstampers,karnemelkpattatjes,stampers...wymieniać można jeszcze długo.
Danie to było bardzo popularne we Flandrii w czasach ubóstwa i niedostatku,a kiedy nie było co do gara włożyć,taki posiłek był często jedynym  pożywnym i smacznym daniem.
Po wielu latach zapomnienia klasyka powróciła  na flamandzkie stoły i tatjes  można  również  zamówić  w wielu barach ,czy restauracjach w wersji de lux z dodatkiem świeżych,szarych krewetek.




 TATJESPAP - ZIEMNIACZANE PUREE Z MAŚLANKĄ I KREWETKAMI

Na 2 porcje :

2-3  świeże jaja (najlepiej z wolnego wybiegu)
biały ocet winny
200-300 g szarych krewetek (obranych ręcznie:)
1 szczypior dymki (drobno posiekany)

TATJESPAP 

400 g ziemniaków odmiany do gotowania (Nicola,Rosa)
0,5 l  maślanki (najlepiej wytwarzanej  tradycyjnie )
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
sól morska


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i pozwolić odparować.Tłuczkiem do ziemniaków utłuc na kremowe puree.
Tymczasem w rondlu podgrzać maślankę wraz ze szczypiorem,ale nie zagotować! Dodatek ciepłej maślanki do puree spowoduje,że  będzie ono jeszcze bardziej kremowe.
Maślankę należy stopniowo dodawać do utłuczonych ziemniaków  i sprawdzać poziom wilgotności puree (wszystko zależy od jakości i odmiany ziemniaków,których użyjemy). Całość mieszać drewnianą łyżką aż do momentu uzyskania gładkiego,wręcz muślinowego puree.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Do garnka z gotującą wodą wlać odrobinę octu (na 1 l wody,około 2 łyżki octu). Nie dodawać już soli,ponieważ hamuje krzepnięcie białka.
Jajka pojedynczo wbić do małych filiżanek. Gdy woda się zagotuje,zmniejszyć ogień i krótko zamieszać łyżką w wodzie,aż utworzy się wir.Filiżankę delikatnie wsunąć w ten wir i wylać z niej jajko do wody.Dodać kolejny ruch obrotowy i tak dalej,aż wszystkie jajka będą w wodzie.To nic trudnego,ale wymaga małej wprawy.:)
Po około 3 minutach jajka powinny być już gotowe.Ostrożnie wyjąć je łyżką cedzakową i umieścić  na kilka sekund w misce z zimną wodą,aby zakończyć proces ścinania. Następnie osuszyć jajka z wody na ręczniku kuchennym i jeszcze ciepłe wyłożyć na talerze z puree ziemniaczanym i krewetkami.Przeciąć wzdłuż,by wypłynęło żółtko .I już można się cieszyć pożywnym i smacznym posiłkiem.Oczywiście danie popijając świeżą maślaną.:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...