Tatjespap, to danie regionalne,spożywane głównie we flamandzkiej części Belgii.
W zależności od regionu i dodatków,które są dodawane do purre (maślanka,masło czy mleko),różnią się również nazewnictwem : patatjespap,tutsepap,keremelkstampers,karnemelkpattatjes,stampers...wymieniać można jeszcze długo.
Danie to było bardzo popularne we Flandrii w czasach ubóstwa i niedostatku,a kiedy nie było co do gara włożyć,taki posiłek był często jedynym pożywnym i smacznym daniem.
Po wielu latach zapomnienia klasyka powróciła na flamandzkie stoły i tatjes można również zamówić w wielu barach ,czy restauracjach w wersji de lux z dodatkiem świeżych,szarych krewetek.
TATJESPAP - ZIEMNIACZANE PUREE Z MAŚLANKĄ I KREWETKAMI
Na 2 porcje :
2-3 świeże jaja (najlepiej z wolnego wybiegu)
biały ocet winny
200-300 g szarych krewetek (obranych ręcznie:)
1 szczypior dymki (drobno posiekany)
TATJESPAP
400 g ziemniaków odmiany do gotowania (Nicola,Rosa)
0,5 l maślanki (najlepiej wytwarzanej tradycyjnie )
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
sól morska
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i pozwolić odparować.Tłuczkiem do ziemniaków utłuc na kremowe puree.
Tymczasem w rondlu podgrzać maślankę wraz ze szczypiorem,ale nie zagotować! Dodatek ciepłej maślanki do puree spowoduje,że będzie ono jeszcze bardziej kremowe.
Maślankę należy stopniowo dodawać do utłuczonych ziemniaków i sprawdzać poziom wilgotności puree (wszystko zależy od jakości i odmiany ziemniaków,których użyjemy). Całość mieszać drewnianą łyżką aż do momentu uzyskania gładkiego,wręcz muślinowego puree.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Do garnka z gotującą wodą wlać odrobinę octu (na 1 l wody,około 2 łyżki octu). Nie dodawać już soli,ponieważ hamuje krzepnięcie białka.
Jajka pojedynczo wbić do małych filiżanek. Gdy woda się zagotuje,zmniejszyć ogień i krótko zamieszać łyżką w wodzie,aż utworzy się wir.Filiżankę delikatnie wsunąć w ten wir i wylać z niej jajko do wody.Dodać kolejny ruch obrotowy i tak dalej,aż wszystkie jajka będą w wodzie.To nic trudnego,ale wymaga małej wprawy.:)
Po około 3 minutach jajka powinny być już gotowe.Ostrożnie wyjąć je łyżką cedzakową i umieścić na kilka sekund w misce z zimną wodą,aby zakończyć proces ścinania. Następnie osuszyć jajka z wody na ręczniku kuchennym i jeszcze ciepłe wyłożyć na talerze z puree ziemniaczanym i krewetkami.Przeciąć wzdłuż,by wypłynęło żółtko .I już można się cieszyć pożywnym i smacznym posiłkiem.Oczywiście danie popijając świeżą maślaną.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz