Tak ostatnio
zasiadłam się w fotelu (filmy,książki... i nauka języków,jak również czas spędzany z miłymi
osobami..),że zapomniałam o blogu;)...a mam tyyyle przepisów do
przekazania,że głowa mała.Cieszę się,że nadal odwiedzacie moją stronę i
to powoduje,że chcę znów pisać.A pomyśleć ,że pierwotny zamysł bloga
był tylko dla znajomych. Cóż...grono znajomych, jakby się rozrosło.:)
Ach...a wiecie jaki niesamowity aromat wydzielają już wręcz przejrzałe owoce goyave? Mam wrażenie,że ten zapach wręcz przenika każdy kąt naszego mieszkania i niesamowicie drażni moje nozdrza wzbudzając niepohamowany na nie apetyt.W koszu są jeszcze
inne owoce egzotyczne,które może mniej intensywnie przypominają o swoim istnieniu,ale myślę,że już i na nie czas. Pojawi się więc za niedługo również przepis na
egzotyczną sałatkę zimową,tylko niech szczegóły dopracuję.
Zacznę jednak od deseru wytrawnego ,albo raczej prostej przekąski bufetowej.
KREMOWY MUS BURACZANY Z IKRĄ PSTRĄGA
Na 2 porcje:
2 średniej wielkości buraki (ugotowane)
5 łyżek serka ricotta
2 łyżki kwaśnej śmietany ( creme fraiche)
2 łyżeczki ikry pstrąga lub łososia
świeży imbir wielkości paznokcia u kciuka
świeży koperek do ozdoby
sól i pieprz
Ugotowane i schłodzone buraki obrać i pokroić w kawałki.Wrzucić do misy malaksera i wymieszać z serkiem ricotta.Dodać imbir starty na tarce,szczyptę soli i pieprzu, i znów zmiksować na aksamitną masę.
Krem rozlać do szklaneczek i schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Podawać dobrze schłodzone z kwaśną śmietaną i jajeczkami pstrąga,czy łososia ozdobione świeżym koperkiem.
Przepis pochodzi ze świątecznego wydania Tv Envie Hors Série Cuisine.
Wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuń