Gujawa,to roślina należąca do rodziny mirtowatych.Miąższ owocu jest czerwonawy lub jasny,o silnym i niesamowicie charakterystycznym zapachu,który tej zimy mnie zniewolił.
Owoc zawiera dużą ilość błonnika,który jest na ogół dobrze tolerowany przez nasze jelita,a równocześnie zapobiega ich zaparciom.Guawa jest również bogatym źródłem wapnia i witaminy C-zawiera około pięć razy więcej tej witaminy niż pomarańcza.Jest idealna by zapobiegać przeziębieniom.
Zimą zużywam jej owoce,jako dodatek do sałatek owocowych,jak również do zdrowych i pysznych koktajli owocowych.
Ostatnio zachwyciłam się koktajlem owocowym na bazie domowego mleka owsianego (na surowo),którego tu nie przecedzam.Taka niewielka ilość płatków zmieszana ze świeżymi owocami, naprawdę potrafi z rana wypełnić mój żołądek i chyba moc owoców jest ze mną,bo od poprzedniej zimy byłam raptem tej jesieni tylko 3 dni lekko pociągająca nosem i przeszło tak szybko,jak przyszło.
Na zdrowie!
SYCĄCY KOKTAJL OWOCOWY NA MLEKU OWSIANYM
1 miarka płatków owsianych ( u mnie to średnio 3-4 łyżki)
2-3 owoce gujawy
1/2 owocu mango ( który działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie)
1-2 owoce passiflory (które są bogate w witaminy A i C)
Płatki owsiane zalać 3-4 miarkami przegotowanej wody i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Owoce umyć dokładnie pod bieżącą wodą i obrać ze skórki jedynie mango.Jeśli nie macie mocnego malaksera,który poradzi sobie z małymi,ale twardymi nasionkami gujawy (które podobno zawierają kwasy tłuszczowe omega- 6 i omega-3) polecam najpierw z owoców wydrążyć i usunąć gniazda nasienne.
Następnie cały płyn mleka owsianego z płatkami, przelać do miski malaksera.Dodać owoce gujawy i mango i dokładnie wszystko zmiksować.Można dosłodzić do smaku łyżką miodu.
Na koniec do rozlanego w kieliszki koktajlu wyłożyć miąższ z rozkrojonych owoców marakui.
Pić od razu,albo schłodzić 1 godzinę w lodówce.
Pić od razu,albo schłodzić 1 godzinę w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz