W naszym menu dziennym nie może
zabraknąć dania z samych surowych jarzyn,owoców,czy świeżych
sałat.Często takie surowizny są dodatkiem do obiadowej ryby,czy stejka
dla lubego,ale równie często są głównym posiłkiem na kolację.
Udane małżeństwo gruszki z serem pleśniowym,to klasyk,który można na wiele sposobów urozmaicać.
W
tej smacznej i prostej sałatce,delikatne nuty słodkiej gruszki ze
słonym,pikantnym serem bleu podkręciłam przez dodatek orzechów,młodych
liści roszponki i pikantnej rukoli w miodowym winegrecie.
1-2 garście orzechów włoskich i 1-2 garście laskowych (przed rozłupaniem) (orzechy można po rozłupaniu uprażyć na suchej patelni)
2 garście świeżej roszponki i rukoli
sól morska-fleur de sel, pieprz
3 łyżki miodu
2 łyżeczki posiekanego szczypioru
SAŁATKA Z GRUSZKAMI,NIEBIESKIM SEREM I ORZECHAMI
Na 2 porcje:
3 dojrzałe,słodkie gruszki odmiany Konferencja
30-40 g sera Bleu d'Auvergne,Fourme d'Ambert, Roquefort,czy Stilton
(możesz wybrać niebieski ser w zależności od stopnia (mniej lub bardziej wyrazisty),który preferujesz)
1-2 garście orzechów włoskich i 1-2 garście laskowych (przed rozłupaniem) (orzechy można po rozłupaniu uprażyć na suchej patelni)
2 garście świeżej roszponki i rukoli
sól morska-fleur de sel, pieprz
Dressing:
1 łyżka octu miodowego3 łyżki miodu
2 łyżeczki posiekanego szczypioru
Przygotować dressing mieszając energicznie miód z octem i szczypiorkiem.
Na talerze rozrzucić opłukaną rukolę i roszponkę. Umyć gruszki.Pokroić na cienkie plasterki pozostawiając skórkę,ale usunąć rdzeń.Owoce lekko skropić sokiem z cytryny,aby zapobiec ciemnieniu. Plasterki gruszek ułożyć na sałacie wachlarzowo.
Posypać rozdrobnionymi orzechami i kawałkami sera pleśniowego.Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą fleur de sel.Skropić sosem i podawać natychmiast.
Bonne dégustation!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz