google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

piątek, 25 października 2013

Ulubiona sałatka słodko-słona z gruszką i serem.



W naszym menu dziennym nie może zabraknąć  dania z samych surowych jarzyn,owoców,czy świeżych sałat.Często takie surowizny są  dodatkiem do obiadowej ryby,czy stejka dla lubego,ale równie często są głównym posiłkiem na kolację.
Udane małżeństwo gruszki z serem pleśniowym,to klasyk,który można na wiele sposobów urozmaicać.
W tej smacznej i prostej sałatce,delikatne nuty słodkiej gruszki ze słonym,pikantnym serem bleu podkręciłam przez dodatek orzechów,młodych liści roszponki i pikantnej rukoli w miodowym winegrecie.


SAŁATKA Z GRUSZKAMI,NIEBIESKIM SEREM I ORZECHAMI


Na 2 porcje:

3 dojrzałe,słodkie gruszki odmiany Konferencja
30-40 g sera Bleu d'Auvergne,Fourme d'Ambert, Roquefort,czy Stilton 
(możesz wybrać  niebieski ser w zależności od stopnia (mniej lub bardziej wyrazisty),który preferujesz)

1-2 garście  orzechów włoskich i 1-2 garście laskowych (przed rozłupaniem) (orzechy można po rozłupaniu uprażyć na suchej patelni)
2 garście świeżej roszponki i rukoli
sól morska-fleur de sel, pieprz



Dressing:

1 łyżka octu miodowego
3 łyżki miodu
2 łyżeczki posiekanego szczypioru



Przygotować dressing mieszając energicznie miód z octem i szczypiorkiem.
Na talerze rozrzucić opłukaną rukolę i roszponkę. Umyć gruszki.Pokroić na cienkie plasterki pozostawiając skórkę,ale usunąć rdzeń.Owoce  lekko skropić sokiem z cytryny,aby zapobiec ciemnieniu. Plasterki gruszek ułożyć na  sałacie wachlarzowo.
Posypać rozdrobnionymi orzechami i kawałkami sera pleśniowego.Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą fleur de sel.Skropić sosem i podawać natychmiast.

Bonne dégustation!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...