google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

wtorek, 22 października 2013

Jesienne carpaccio buraczane.


Dwaj hiszpańscy bracia: Sam i Eddie Hart,którzy w Londynie uruchomili już szereg hiszpańskich restauracji ( w tym 'Barrafina') ,wydali również książkę "Barrafina: A Spanish Cookbook",pełną pysznych receptur.Poniższy przepis z tej książki , jest jak najbardziej  na obecny, jesienny czas.Aromatyczna kombinacja buraka z sosem z orzechów laskowych już jest jedną z moich ulubionych wariacji na temat carpaccio z buraka.
Zapraszam do wypróbowania tej prostej i pysznej przekąski.




Na 2 porcje:

4-5 (300 g) małych,ugotowanych buraków
1 garść posiekanych orzechów laskowych
1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych
1 łyżeczka oliwy extra virgin
2 łyżeczki  vinagre balsamico de moscatel (z braku użyłam octu miodowego)
2-3 łyżeczki posiekanego szczypioru
do ozdoby drobne liście buraka liściowego-boćwiny
sól morska,pieprz

 


Dressing : W miseczce wymieszać razem olej z orzechów laskowych,oliwę i vinegre.
Ugotowane do miękkości i przestudzone buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki.Na talerzach ułożyć  cienkie plastry buraka w rozetę.
Buraczki obsypać posiekanymi orzechami i szczypiorkiem.Następnie skropić dressingiem  i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...