Dwaj hiszpańscy bracia: Sam i Eddie Hart,którzy w Londynie uruchomili już szereg hiszpańskich restauracji ( w tym 'Barrafina') ,wydali również książkę "Barrafina: A Spanish Cookbook",pełną pysznych receptur.Poniższy przepis z tej książki , jest jak najbardziej na obecny, jesienny czas.Aromatyczna kombinacja buraka z sosem z orzechów laskowych już jest jedną z moich ulubionych wariacji na temat carpaccio z buraka.
Zapraszam do wypróbowania tej prostej i pysznej przekąski.
Na 2 porcje:
4-5 (300 g) małych,ugotowanych buraków1 garść posiekanych orzechów laskowych
1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych
1 łyżeczka oliwy extra virgin
2 łyżeczki vinagre balsamico de moscatel (z braku użyłam octu miodowego)
2-3 łyżeczki posiekanego szczypioru
do ozdoby drobne liście buraka liściowego-boćwiny
sól morska,pieprz
Dressing : W miseczce wymieszać razem olej z orzechów laskowych,oliwę i vinegre.
Ugotowane do miękkości i przestudzone buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki.Na talerzach ułożyć cienkie plastry buraka w rozetę.Buraczki obsypać posiekanymi orzechami i szczypiorkiem.Następnie skropić dressingiem i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz