Ale to chyba wina w sposobie ich przyrządzania.Rzeczywiście wątróbka ma swój,specyficzny smak i nie wszystkie składniki z nią współgrają.
Przez ostatnie upały,nasunął mi się pomysł przygotowania na obiado-kolację kaczej wątróbki na zimno,którą bardzo lubię,właśnie za jej wyrazisty smak.Jednak ten sposób,czyni ją jeszcze łagodniejszą i szlachetnie podbija jej smak.Dobre,eleganckie danie,jako samodzielna przystawka,czy jak w tym przypadku w asyście zielonych szparagów.Zimna,kacza wątróbka z gotowanymi szparagami.
Składniki dla 2 osób:
1-2 pęczki zielonych szparagów(1kg)40 dkg wątróbki kaczej
2 łyżki likieru z czarnej porzeczki(Creme de cassis)(może być inny o kwaskowatej nucie,ale np: malinowy tez pasuje)
około 0,2 litra soku jabłkowego
0,4 litra bulionu mięsnego,czy jarzynowego
1 ząbek czosnku
sałata do ozdoby
sól
pieprz
Wypłukaną w wodzie wątróbkę oczyścić z błonek i żył.Następnie zalać całą mlekiem i na co najmniej kilka godzin zostawić w lodówce.Dzięki temu stają się kruche i łagodne.Po tym czasie,odcedzić wątróbkę przez durszlak.
Do gotującej się wody wrzucić wątróbkę i gotować do ponownego zawrzenia.Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.Całą wątrobę wrzucić do garnka z bulionem,zduszonym ząbkiem czosnku,sokiem jabłkowym, likierem,szczypta soli i pieprzu.Zagotować na średnim ogniu do momentu wyszumowania się gotowanego płynu. Powyciągać delikatnie wątróbkę z wywaru.Przełożyć do pojemnika,który po schłodzeniu się wątroby,wstawić do lodówki,na około 2 godziny.
Szparagi umyć w letniej wodzie.Odłamać zdrewniałe trzonki.Jeśli szparagi są młode i cienkie zbyteczne jest ich obieranie ze skórki.
Odłamane trzonki wrzucić do posolonej i lekko posłodzonej,gotującej się wody.Pogotować chwile.Wstawić całe szparagi do garnka pionowo(można związać bawełnianą nitką,jeśli nie posiada się garnka do szparagów) i gotować około 5-8 minut,kiedy czubki są jeszcze al dente.Szparagi odcedzić i ułożyć na talerzu.
W tym czasie można zabrać się za przygotowanie sosu.
Sos winegret malinowy
8 łyżek oliwy
2 łyżki octu malinowego
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki wlać do miseczki.Zamieszać do uzyskania jednolitej masy.
Wyjąć z lodówki schłodzoną wątróbkę.Pokroić na plasterki.Sałatę wyłożyć na talerz,a na niej ułożyć pokrojoną wątróbkę.Obok umieścić szparagi.Całość polać winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz