google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

środa, 26 czerwca 2013

Szparagowa w trzech odsłonach.

W Belgii ogłoszono już koniec sezonu na "białe złoto"(witte goud),a ja mam jeszcze nikłą nadzieję,że natknę się pod koniec tygodnia na jakieś niedobitki...ale zrobiłam już mały zapas w lodówce- ulubionych białych i pożegnam się z nimi dziś w nowej,letniej sałatce:).
A teraz podsumowanie moich tegorocznych wariacji na temat szparagowej.
Po pierwszych zachwytach nad  kremem szparagowym jedynie z odrobiną śmietany,(bo chcę poczuć czysty smak,za którym tęskniłam cały rok),inspiruję się wszystkim,co go delikatnie podkręci,a zupa nie będzie nudna.





Kremowa,biała szparagowa  z pieczarkami i wędzonym marlinem

2-3 porcje


500 g białych szparagów
1,5 litra wody
1 łyżka sklarowanego masła
2 młode cebule ze szczypiorem do dekoracji (ja użyłam młodej szalotki)
150 g pieczarek brązowych
100 g wędzonej polędwicy z marlina
1 łyżka białego,wytrawnego wina lub sok z cytryny
1/2 łyżki cukru cassonade
2 łyżki słodkiej śmietany
do smaku świeżo zmielony,biały pieprz i sól morska


Szparagi umyć i obrać ze skórki.Odciąć( około 2 cm) twarde końcówki łodyg,a łodygi połamać na mniejsze kawałki.W rozgrzanym żeliwnym garnku (czy patelni) rozpuścić masło.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do momentu zeszklenia.Dodać obierki i odcięte końcówki szparagów.Zalać całość wodą,zamieszać i doprowadzić do wrzenia.Gotować 15 minut.Po tym czasie,wszystkie obierki wyciągnąć łyżką cedzakową.Dodać połamane szparagi i zostawić kilka czubków do końcowego podania.Pocukrzyć  i posolić.Gotować na małym ogniu 20 minut.
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
Gotowy bulion zmiksować blenderem na gładką masę.Znów postawić na palniku i po zagrzaniu wlać wino.Gotować 5 minut bez przykrycia.Na koniec dodać pieczarki i pozostawione,surowe główki szparagów, i pozostawić na gazie jeszcze 2 minuty.Doprawić śmietaną i białym pieprzem.
Posiekać szczypior.Rybną polędwicę wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową (bez tłuszczu) i chwilę podpiec(1-2 minuty),aż zacznie wydobywać się aromat wędzonki.
Krem rozlać do talerzy.Na główki szparagów wyłożyć podpieczonego marlina.Udekorować szczypiorem.
Podawać na ciepło / albo zimno- po ostudzeniu zupy do temperatury pokojowej,wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny,a następnie dodać rybę i szczypior.

Inspiracja: belgijski przepis na zupę szparagową z grzybami i boczkiem( Aspergesoep met paddestoelen en spekjes ).

Krem z zielonych szparagów



 Z bazylią

 Na 2-3 porcje

500 g zielonych szparagów
2 szalotki
1/2 bukietu bazylii (2-3 garście)
1,5 litra wody
sól morska
pieprz

 Zachowaj kilka główek szparaga i kilka liści bazylii do dekoracji.
Szparagi opłukać pod zimną wodą.Odłamać zdrewniałe końcówki.Końcówki wrzucić do gotującej się wody.Dodać 2 szalotki pokrojone w drobną kostkę.Gotować 10-15 minut.Następnie bulion odcedzić.Klarowny znów zagotować,dodać połamane szparagi i na małym ogniu,pod przykryciem gotować 15 minut.
Umyć bazylie.Posiekać łodyżki z liśćmi.Dodać do zupy i sprawnie zmiksować na gładką masę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krem rozlać do miseczek.Udekorować pozostałymi,surowymi główkami szparagów i listkami bazylii.
Wyborny również podawany na zimno.

 Ze szpinakiem

W ten sam sposób można przyrządzić zielony krem z dodatkiem groszku,czy świeżego szpinaku,który ja wcześniej płuczę pod ciepłą wodą,a następnie jedynie traktuję go wrzątkiem.
Świetnie pasuje również dodatek świeżych liści lubczyku.

Inspiracja: Larousse de la cuisine


Adieu d'asperges...




6 komentarzy:

  1. ojej, chyba nie wiedziałabym, którą wybrać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście ja nie mam problemu:)Biorę wszystkie!

      Usuń
  2. O, w końcu ktoś, kto też woli białe szparagi od zielonych!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!
    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! ;)
    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców!

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uff, u nas jeszcze nie ogłosili, może zdąże ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? W tradycji wielu krain szparagowych jest przyjęte,że sezon kończy się 24 czerwca(na święto Jana,noc świętojańska,kupały itp;),tak,by rośliny mogły zebrać siły do zbiorów w kolejnym roku.Tylko w tym roku przez chłody,opóźnił się start,przez co liczę na wydłużenie:).

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...