google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

poniedziałek, 28 maja 2012

Pieczarki marynowane po grecku.

Grecka zakąska,która może być równie dobrze przystawką do grillowanego mięsa.
Danie to,przygotowujemy dzień wcześniej,aby nabrało smaku i aromatu.




  Składniki na  4 porcje:

500 gram małych pieczarek
10 małych cebulek(lub 5 średnich)
5 łyżeczek wytrawnego,białego wina
2 cytryny
1 gałązka kopru włoskiego
1 łodyga selera naciowego
12 nasion kolendry
1 liść laurowy
1 gałązka tymianku
2 łyżeczki cukru
10 ziarenek pieprzu
5 łyżeczek oliwy
sól




Przygotowanie:

Wlać do garnka 0,25 litra wody,białe wino,sok z cytryn.Dorzucić koper,łodygę selera, kolendrę,liść laurowy,tymianek,pieprz,sól i cukier. Cukier złagodzi smak z powodu dużej ilości soku z cytryny w marynadzie.
Jeśli nie chcesz ziół pływających w marynadzie,możesz dodać kolendrę, liść laurowy, tymianek i pieprz w kawałek gazy i związać je bezpiecznie,lub włożyć do specjalnego sitka.Wtedy,przed zaserwowaniem pieczarek usuń sitko,czy gazę z przyprawami.
Gotować jeszcze 15 minut od momentu zawrzenia.
Tymczasem,należy umyć pieczarki i opłukać.Obrać cebule.Jeśli grzyby i cebula są zbyt duże,pokroić je na ćwiartki.Wyglądają wtedy mniej ładnie,ale są łatwiejsze w przygotowaniu.
Dodać pieczarki, cebulę i olej do garnka i około 8 minut gotować na wolnym ogniu.
Serwować schłodzone wcześniej w lodówce.

Przepis pochodzi z książki autorstwa Francoise Bernard "De kleine cuisine 350 klassiekers uit de Franse keuken".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...