W drodze powrotnej z Szampanii do Belgii musieliśmy zrobić uzupełniające zakupy do domu.Kolorowe banie na straganie,aż prosiły się o zabranie.Pomyślałam,że w końcu się skuszę,bo pewnie w Belgii będzie chłodniej,a taka dyniowa,rozgrzewająca zupa w końcu się sprawdzi. Cóż...piękna,słoneczna pogoda przyjechała z nami.
Jednak dziś wieczorem zrobiło się ciut chłodniej i to był dobry moment na pierwszą jesienną zupę.A z takim kremem od razu lepiej.
Pompoensoep met grijze garnalen, citroengras, curry en chili
Na 4 porcje:
1 kg dyni (u mnie dynia muszkatołowa- Muscat de Provence-)
1/2 cebuli
1 l domowego bulionu drobiowego,czy warzywnego
250 g szarych krewetek całych w skorupkach (czy dowolny wybór ulubionych )
3 łodyżki trawy cytrynowej
3 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
2 łyżeczki zmielonego curry colombo
szczypta pieprzu cayenne
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
pieprz,sól
odrobina śmietany lub mleczka kokosowego
Dynię umyć pod bieżącą wodą.Oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki.Nie obierać ze skóry,ponieważ po upieczeniu jest bardzo łatwa do usunięcia. Plastry dyni przełożyć na blachę,obłożyć 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku i polać kilkoma kroplami oliwy.Wstawić do piekarnika.Piec około 40 minut w 180 °C.
W połowie czasu pieczenia dyni: dodać do bulionu rozgniecione łodygi trawy cytrynowej,2 łyżeczki posiekanego imbiru,pokrojoną w plasterki cebulę i łyżeczkę przyprawy colombo.Bulion gotować na małym ogniu około 30 minut.
Gotowy bulion przecedzić przez sito.Dodać do niego miąższ z obranej dyni.Dorzucić również upieczony czosnek.Doprawić szczyptą pieprzu cayenne. Gotować około 10 minut.Całość zmiksować blenderem.
Gotowy bulion przecedzić przez sito.Dodać do niego miąższ z obranej dyni.Dorzucić również upieczony czosnek.Doprawić szczyptą pieprzu cayenne. Gotować około 10 minut.Całość zmiksować blenderem.
Wymieszać wszystkie składniki marynaty: 1 łyżeczkę posiekanego imbiru,1 łyżeczkę oliwy,papryczkę chilli,szczyptę curry colombo w proszku i sól morską.Krewetki obrać i marynować w takiej mieszance 15 minut.
Krewetki oczyścić z marynaty.Smażyć chwilę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Gorącą zupę podawać z częścią przesmażonych krewetek, śmietaną lub mlekiem kokosowym.Można również udekorować posiekaną chilli i kolendrą.
Inspirację znalazłam na koken.vtm.be
zupa dyniowa w bardzo pysznej, wzbogaconej wersji :]
OdpowiedzUsuń