google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

piątek, 30 sierpnia 2013

A może deser wytrawny zamiast nudnego obiadku?


Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis z francuskiej gazetki kulinarnej,kiedy je przeglądałam w czasie nudnego stania w kolejce do kasy.
Jednak,jak to ja,zmodyfikowałam po drodze część składników i zamiast szynki,dodałam plasterki chorizo,a bitą śmietanę zastąpiłam moim ulubionym owczym twarożkiem.
Taki deser potrafi zaskoczyć niejednego.Nawet luby,który już jest przyzwyczajony do takich eksperymentów,po spróbowaniu kilku kęsów zrobił zdziwioną minę.Był przekonany,że będzie słodko:).A wszystko przez ciekawe połączenie pomidorów z bakłażanem,mozzarellą i pikantną kiełbasą chorizo.Natomiast zmrożony twarożek owczy czy kozi dodaje całości ciekawej,słonej nuty.Taki deser jest świetną alternatywą dla typowego obiadu w ciepłe dni.




WYTRAWNY DESER Z POMIDORÓW,BAKŁAŻANA I OWCZEGO TWAROGU

 

 

Na 2 porcje:

60 g ostrej kiełbasy chorizo
5 dużych pomidorów
1 średni bakłażan
200 g mozzarelli bufala,którą można również zastąpić serem feta
200 g twarożku owczego czy koziego
15 listków swiezej bazylii
1 łyżka oliwy i miodu









Twarożek  zmiksować na gładką,puszystą masę.Miseczkę wstawić do zamrażarki na 3 godziny.
Bakłażana pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z wrzącą wodą.Gotować na średnim ogniu około 5 minut.Przecedzić przez durszlak.
Usunąć skórę z pomidorów: naciąć na krzyż i zanurzyć we wrzątku.Zwykle wystarcza minuta-dwie,by skórka zaczynała schodzić.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.Smażyć na patelni z oliwą i miodem przez 5 minut.
Po schłodzeniu wymieszać z ugotowanym bakłażanem,pokrojoną na drobniejsze kawałki mozzarellą  i miksować przez chwilę w blenderze,ale nie na gładką papkę.Dodać pocięte w paseczki chorizo i bazylię.Zamieszać wszystko łyżką  .Naczynie wstawić do lodówki na 3 godziny.
Masę pomidorowo-bakłażanową rozlać do pucharów.Dodać zmrożony twarożek i obsypać kilkoma listkami świeżego tymianku.



2 komentarze:

  1. To jest naprawdę chyba najoryginalniejszy przepis w akcji :) Dziękuję :) A co to za psiak na zdjęciu profilowym? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to niespodzianka.Dzięki.W drodze jeszcze dwa przepisy na psiankowate.A pies husky:)

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...