Tego lata mocno zakręciłam się na punkcie słodkich melonów.Dodaję je do owocowych sałatek,robię z nich musy czy sorbety. Na ciepło też nam bardzo zasmakował,a przez dodatek miętowej granity mamy na talerzu ciekawy profil smaku: ciepłej słodyczy owocu z ożywczym dotykiem zmrożonej mięty.
MELON GRILLE AU GRANITE DE MENTHE
Na 2 porcje:
1(około 1 kg) średniej wielkości melon3 łyżki miodu lawendowego
Granita miętowa
1 pęczek świeżej mięty2 łyżki syropu miętowego
200 ml wody
5 łyżek miodu lub 120 g cukru
1 łyżeczka kwiatów lawendy
W rondelku wymieszać wodę z miodem (cukrem) i mieszać aż do całkowitego
rozpuszczenia.Gotować na małym ogniu blisko 10 minut,aż zrobi się
syrop.Następnie zdjąć z ognia i dodać umyte gałązki mięty.Rondel
przykryć i pozostawić do zaparzenia przez godzinę.
Przecedzić mieszaninę przez gęste sito i odrzucić mięte.Ewentualnie dla
wzmocnienia smaku dodać jeszcze 2 łyżki syropu miętowego.Wlać wszystko
do miski i umieścić na 3-4 godziny w zamrażarce.
Kiedy syrop zgęstnieje,zeskrobać powierzchnię widelcem,tworząc małe
kryształy i ponownie umieścić miskę w zamrażarce.Czynność powtarzać co
20-30 minut.
Melona przekroić na pół i łyżką usunąć nasiona.Pokroić w grube,półksiężycowe plastry i usunąć skórę.
Mocno rozgrzać patelnię żeliwną.
Pędzelkiem maczanym w miodzie wysmarować po obu stronach plastry melona.Umieścić je na ruszcie i grillować na jednej stronie przez około 3 minuty.
Kawałki grillowanego melona podawać z granitą miętową udekorowane listkami mięty i kwiatami lawendy.
Nigdy nie jadłam melona w grillowanej postaci. Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam jeszcze ananasa z miodem,albo likierem pomarańczowym:)
Usuń