google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

środa, 28 sierpnia 2013

Grillowany melon z miętową granitą.



Tego lata mocno zakręciłam się na punkcie słodkich melonów.Dodaję je do owocowych sałatek,robię z nich musy czy sorbety. Na ciepło też nam bardzo zasmakował,a przez dodatek miętowej granity mamy na talerzu ciekawy profil smaku: ciepłej słodyczy owocu z ożywczym dotykiem zmrożonej mięty.




MELON GRILLE AU GRANITE DE MENTHE

Na 2 porcje:

1(około 1 kg) średniej wielkości melon
3 łyżki miodu lawendowego


Granita miętowa

1 pęczek świeżej mięty
2 łyżki syropu miętowego
200 ml wody
5 łyżek miodu lub 120 g cukru
1 łyżeczka kwiatów lawendy


W rondelku wymieszać wodę z miodem (cukrem) i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.Gotować na małym ogniu blisko 10 minut,aż zrobi się syrop.Następnie zdjąć z ognia i dodać umyte gałązki mięty.Rondel przykryć i pozostawić do zaparzenia przez godzinę.
Przecedzić mieszaninę przez gęste sito i odrzucić mięte.Ewentualnie dla wzmocnienia smaku dodać jeszcze 2 łyżki syropu miętowego.Wlać wszystko do miski i umieścić na 3-4 godziny w zamrażarce.
Kiedy syrop zgęstnieje,zeskrobać powierzchnię widelcem,tworząc małe kryształy i ponownie umieścić miskę w zamrażarce.Czynność powtarzać co 20-30 minut.




Melona przekroić na pół i łyżką usunąć nasiona.Pokroić w grube,półksiężycowe plastry i usunąć skórę.
Mocno rozgrzać patelnię żeliwną.
Pędzelkiem maczanym w miodzie wysmarować po obu stronach plastry melona.Umieścić je na ruszcie i grillować na jednej stronie przez około 3 minuty.
Kawałki grillowanego melona podawać z granitą miętową udekorowane listkami mięty i kwiatami lawendy.



2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam melona w grillowanej postaci. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jeszcze ananasa z miodem,albo likierem pomarańczowym:)

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...