google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

piątek, 18 kwietnia 2014

A'la tatar z jaj z jajkiem mimoza.

Dlaczego na Wielkanoc jemy jaja?

W zamierzchłych  czasach był to jeden z niewielu produktów,które były dostępne na przednówku,a ludzie po zimie potrzebowali przecież odżywczej strawy.Ponadto w  tamtym czasie wierzono ,że jaja dają ludziom i ich ciałom siłę np.:  po czterdziestodniowym wielkim poście.
Ale jaja miały również bardzo magiczne i symboliczne  funkcje i dotąd pozostały  symbolem nowego życia i płodności.




Jajka pasują do zdrowej diety.Stanowią ciekawe połączenie niezbędnych składników odżywczych za niewielkie pieniądze.Co więcej,są łatwe i szybkie w przygotowaniu i  trzymane w lodówce mają stosunkowo długi termin przydatności.
Jajka są jednym z niewielu produktów,które są bogate w witaminę D. Zawarte w żółtku: luteina i zeaksantyna  są substancjami bioaktywnymi,które należą do karotenoidów i mają one właściwości antyutleniające.


TARTARE D'OEUFS DURS ET SON OEUF MIMOSA


Na 2 porcje :

5 jaj z wolnego wybiegu
2 pomidory
3 filety anchois w oleju  (u mnie z ziołami prowansalskimi)
świeże zioła : 1/2 młodego szczypioru  i 3 gałązki estragonu
mix sałat
sól,pieprz


Sos tatarski :

2 świeże jaja
5 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka sosu worcester
tabasco,do smaku
1 łyżka kaparów w zalewie
7 mini  korniszonów
1 mała  szalotka
2 łyżki posiekanej naci pietruszki



Jajka (5 sztuk) ugotować na twardo.Gotować do momentu pojawienia się bąbelków (wrzenia). Przykryć i odstawić z gazu na 10 minut.Następnie zanurzyć je w zimnej wodzie i po schłodzeniu obrać.Jedno jajo odłożyć do przygotowania jajka mimoza.

Przygotować sos tatarski.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski (nie metalowej) wbić żółtka. Dodać olej, musztardę,keczup,sos worcester i tabasco plus odrobinę soli i pieprzu.Przy użyciu blendera zmiksować całość na gładki,gęsty krem. Dodać poszatkowaną  szalotkę,pietruszkę,ogórki i kapary.Całość zamieszać. Wskazówki do wykonania majonezu przy użyciu blendera,czy miksera tu-klik.


Jaja (4 sztuki)  i pomidory pokroić w drobną kostkę.Dodać pokrojone anchois i posiekany szczypior z gałązkami estragonu.Następnie całość wymieszać delikatnie z przygotowanym sosem tatarskim.
Umyte  liście sałat rozrzucić  na półmiskach.Do położonych nań metalowych obręczy nałożyć tatar jajeczno-pomidorowy i lekko docisnąć.Zdjąć foremki.
Odłożone wcześniej jajko przekroić na pół (wszerz) i wyjąć delikatnie żółtko.Żółtko rozgnieść widelcem i wymieszać razem z posiekanym szczypiorkiem,a następnie z odrobiną majonezu.Doprawić solą i pieprzem, i delikatnie napełnić białka tą masą.
Na wierzch tatarów ułożyć jaja mimoza.

Smacznego jaja życzę.


Inspiracja do mojej ciut zmienionej wersji :cuisine.journaldesfemmes



Jajka na Wielkanoc Lekka Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...