Papaja.Czasami nazywana tropikalnym melonem.Drzewo pochodzi z Ameryki Łacińskiej,ale jest również uprawiane w obszarze klimatu tropikalnego i subtropikalnego.Owoc "tańczy" w indonezyjskich zupach,czy malezyjskich i tajlandzkich sałatkach.
Papaja jest doskonałym źródłem antyoksydantów,witamin i składników mineralnych.Wyciąg-z jeszcze zielonej papai (chymopapaina) jest używany w medycynie do pomocy przy problemach w trawieniu.
Witamina C i A produkowana w naszym organizmie z beta-karotenu papai,pomaga wzmocnić układ odpornościowy...oraz wiele innych pozytywnych aspektów ze spożywania tego owocu.Nic tylko jeść i zdrowym być.Jednak zetknęłam się już z opisem,że owoc może powodować podrażnienia i uczulenia. Stwierdzono, że osoby uczulone na lateks mogą być także uczulone na ekstrakt z papai,ale to głównie o zieloną chodzi.
Ja na pewno nie jestem na nią uczulona.Uwielbiam jej smak i kiedy tylko mogę zajadam się bez opamiętania.
I dziś chce przedstawić jeden z moich ulubionych przepisów,który znalazłam w starym,belgijskim magazynie kulinarnym "Tip",ofiarowanym przez znajomego.
Ta egzotyczna mieszanka papai i bulwy fenkuła,potrafi niesamowicie miło zaskoczyć niebanalnym smakiem.To ciekawie pyszne połączenie słodkiego ze słonym dopełnia wrażeń przez wyrazisty sos.Latem zajadałam się tym tatarem bez umiaru ...a na moje szczęście znajdowałam jeszcze owoce poniżej 3 euro:)
Częstujcie się,smakujcie wrażeń i zdrowo majcie.:)
Tatar z papai i fenkułu
Porcje dla 2 osób:
1 dojrzała papaja
1/2 bulwy kopru włoskiego
40 gram jogurtu greckiego ( dla wegan jogurt sojowy)
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka keczupu(najlepiej domowego:)
kilka kropel Tabasco
2 łyżki sezamu jasnego-prażonego
sól morska
Ten egzotyczny tatar wymaga wcześniejszego przygotowania sosu.Następnie sos trzeba schłodzić na dobre 3 godziny,by wszystkie składniki przegryzły się aromatem i smakiem.
Sos: W miseczce wymieszać jogurt z łyżeczką oleju sezamowego,octu ryżowego,keczupu i kilku kropli tabasco według uznania.Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Umyty owoc papai obrać cienko ze skórki,przekroić na pół i usunąć z niej pestki.Miąższ pokroić w dość dużą kostkę.
Bulwę kopru obrać z 2-3 największych liści okrywających(posłużą nam później,jako eco miseczki do tatara).
Połowę bulwy pokroić na podobnej wielkości kawałki co papaje.Wrzucić razem do naczynia,zamieszać i na 3 godziny wstawić do lodówki.
Chwile przed zaserwowaniem,do mieszanki papai i kopru,dodać schłodzony sos jogurtowy.Dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku.
Serwować na liściach kopru ( zdjęcie na samej górze) lub na talerzu,delikatnie ugniatając tatar w obręczy metalowej.Wierzch posypać prażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz