Składniki:
Dla 3-4 osób:Około 250 gram,wcześniej namoczonej i ugotowanej soczewicy
2 jajka
6 pomidorków koktajlowych
1 szalotka
Nać pietruszki
Winegret
3 łyżki oliwy1 łyżka octu owocowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól
pieprz
1.Jaja na twardo: Jajka wsadź do garnka z zimną wodą.Gotuj do momentu pojawienia się wrzenia.Przykryj i odstaw z gazu na 10 minut.Następnie zanurz je w zimnej wodzie.Obierz jajka.
2.Wymieszaj wszystkie składniki na winegret w salaterce.Dodaj soczewicę, pokrojone pomidory, posiekaną szalotkę i posiekaną natkę pietruszki.Wszystko delikatnie wymieszaj przed podaniem.
3.Podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami.
Wskazówka:
W lecie można podawać soczewicę ze świeżymi warzywami sezonowymi. Posiekane papryki, pomidory, ogórki i zioła nadają wtedy sałatce letni smak:)Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz