google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

wtorek, 19 marca 2013

Niedzielny flan z wędzonym łososiem i kawiorem.



Przepis na klasyczny flan jajeczny znany jest chyba wszystkim.Większość wariacji tego kremu kreuję na jego bazie.Ograniczeniem może być tylko moja wyobraźnia i zasobność lodówki:). Tak było i w tym przypadku.Obiecałam lubemu,że  tym razem ja zajmę się niedzielnym śniadaniem,zamiast rytualnej-cotygodniowej jajecznicy przyrządzanej przez niego.Miało być bez smażenia,ale odrobinę z pofolgowaniem naszej codziennej diety: gdzie na dodatek śmietany(creme fraiche 40%),przymknęliśmy oko;).
Moje danie,które było całkowicie improwizowane,wypadło elegancko i smacznie.Dodatek do ciasta kilku łyżeczek kremu chrzanowego,doskonale zharmonizował z wędzonym łososiem.
Taki flan równie dobrze smakuje na ciepło,jak i na zimno.

 
 

 

Flan z wędzonym łososiem z aromatem chrzanu i kawiorem łososia

 

 

4 porcje

 

4 naczynia cocotte czy kokilki o objętości 200 ml
masło do wysmarowania naczyń (najlepiej masło klarowane)
4 całe jajka od kur z wolnego wybiegu
200 ml mleka
200 ml crème fraîche
150-200 g wędzonego łososia w plastrach
2-3 łyżeczki mocnego kremu z chrzanu
4 łyżeczki ikry łososia
pęczek szczypiorku
1/2 świeżej cytryny
pieprz cayenne
oliwa
sól i gotowy mix 5 pieprzy w ziarnach :czarny,biały,zielony,różowy i pieprz angielski(piment de Jamaique)



Rozgrzej piekarnik do 175°C.Wnętrze naczyń do zapiekania wysmaruj masłem.Jajka ubij na delikatną pianę.Wymieszaj ze śmietaną.Dodaj według uznania jedną do kilku łyżeczek chrzanu.W rondlu zagrzej mleko.Jeszcze ciepłe,dodaj delikatnie do masy.Dopraw szczyptą pieprzu cayenne i solą do smaku.
Rozlej masę do form.
Kawałki łososia pokrój na drobne paseczki.Porozkładaj je do form.Kokilki wstaw do naczynia z około 1 cm gorącej wody.Ustaw w piekarniku i piecz w tej łaźni wodnej około 40 minut.Gotowe flany mają być wypieczone.Dobrze jest zrobić test suchego patyczka.
Po upieczeniu,schłodzić przez kilka minut.Następnie nożem,przejedz wzdłuż krawędzi naczynia.Przykryj kokilkę talerzem i delikatnie,ale szybko odwróć.
W tym czasie zrób sos: wymieszaj 3 łyżki oliwy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Dopraw mieszanką pieprzy.
Flany gotowe do podania skrop sosem,obsyp świeżo ściętym szczypiorkiem.Udekoruj ikrą łososia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...