google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

wtorek, 28 maja 2013

Szparagów nigdy dość!

Zielone szparagi są również pyszne i po miesiącu objadaniu się białymi i fioletowymi przyszedł w końcu na nie czas.W gorącym okresie szparagowym chcę je dodawać do risotto,warzywnych sałatek,czy innych pysznych przekąsek.
W tym sezonie mam również większą ochotę na eksperymentowanie z innymi sosami niż popularne dania z szynką,jajkiem czy na przykład zawiesistymi,śmietanowymi sosami.
Optymistycznie nastawiona znów piękną i słoneczną  pogodą ,i zainspirowana przepisem z knack.be  przygotowałam na obiad sałatkę z zielonych szparagów i grillowanej cukinii.Jest to również idealne danie na lunch w czasie przerwy w pracy(choć tu użyłabym oliwy zamiast masła,które po ostygnięciu lubi zmienić formę z płynnej w stałą:),czy lekki wieczorny posiłek w upalny dzień.





 Sałatka szparagowa z grillowaną cukinią w orientalnym dressingu.



Na 2 porcje:

1 kg zielonych szparagów
1 mała,zółta cukinia
sok z 1/2 limonki
70 g sklarowanego masła
świeży imbir o długości około 1 cm
1/2-1 łyżeczka sambal oelek
1 ząbek sprasowanego czosnku
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka posiekanego drobno szczypioru
garść białego i czarnego sezamu

 Sos:

Obrać i na drobno zetrzeć na tarce imbir.Dodać do sklarowanego masła i w rondelku podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut.Następnie dodać resztę składników,jak:sambal,czosnek i sos sojowy.W międzyczasie uprażyć na złoto, na suchej patelni sezam ze szczyptą soli.
Cukinię umyć i obieraczką do jarzyn pościnać wzdłuż w cienkie plasterki.Na rozgrzaną patelnię grillową kłaść całe plastry.Piec do czasu lekkiego zgrillowania.

W tym czasie,do garnka z gotującą się wodą z odrobiną soli i cukru wstawić szparagi główkami do góry.Gotować 2 minuty.
Gotowe szparagi wyłożyć na deseczkę i odciąć po 2 centymetry końcówki łodygi,które należy odrzucić.
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki.Wyłożyć na talerze.Dodać zgrilowaną i zrolowaną cukinię.Skropić gotowym,ciepłym sosem maślanym i sokiem z limonki.Obsypać sezamem i świeżym szczypiorkiem.Jeść zaraz.
...i radować się smakiem!:)







1 komentarz:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...