google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

piątek, 27 kwietnia 2012

Cheri Cheri Lady...


Utwór,który większości kojarzy się:) 

Och,tak,w wieku 12 lat,jak większość rówieśniczek,szalałam za nimi.A pomagając mamie w kuchni,lubiłam włączać swojego już wysłużonego Kasprzaka i Modern Talking,i wtedy topowe zespoły przygrywały w przyrządzaniu posiłku.Do dziś tak mam:) Jedyne co się zmieniło,to sprzęt i gatunki muzyki,które obecnie słucham...ale,jak milo wrócić myślami do tych czasów beztroski.:)


Tyle skojarzeń mam z Sherry:)
Jeszcze do niedawna nie używałam tego alkoholu w domowej kuchni i pora to zmienić,bo do niektórych dań jest niezastąpione,O:)
Dziś przedstawię jedną z ulubionych zup z dodatkiem owej mikstury,a w przyszłości postaram się o więcej,bo zupy często gotuje,a tak,jak niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapek,tak ja ostatnio często kolacji bez ciepłej zupy.




Zupa z podwójnym koopem! (z cykorią,curry i karczkiem coppa)


Składniki na 4 porcje:


10 cykorii
4 cebule
2 duże ziemniaki
2 łyżki łagodnego curry w proszku
świeży tymianek
świeży liść laurowy(jako zamiennik może być suszony)
natka pietruszki
200 mililitrów słodkiej śmietany
gałka masła
pieprz
sól

Na wykończenie:

kilka plastrów Coppa di Parma (ewentualnie inna dojrzewająca wędlina)
1 chlust z butelki sherry na miseczkę:) U mnie Sherry Fino,ktore jest wytrawne i najjasniejsze ze wszystkich rodzajow sherry.

Przygotowanie:

Podstawą tej zupy jest rosół: (świeży bulion warzywny,czy z kurczaka)
Na początek obierz cebulę i posiekaj grubo.
Podgrzej kawałek masła w dużej patelni (ja używam garnka żeliwnego) na średnim ogniu,wrzuć plastry cebuli i zezłoć.
Obierz ziemniaki i pokrój na duże kawałki.Dodaj je do reszty w garnku i gotuj przez kilka minut.
Zmniejsz ogień i poświęć trochę czasu na przygotowanie cykorii.
Zostaw około 1/3 górnych liści cykorii,ponieważ później możemy ich użyć,jako ozdoby do zupy.
Posiekaj endywie grubo wszerz,a zdrewniałe końcówki odrzuć/najczęściej są też gorzkie.
Posiekaną wrzuć do garnka.Smaż jeszcze około 5 minut i mieszaj często,żeby nie przypalić.Dosyp łyżkę cukru.
Zwiąż kilka liści laurowych,gałązek tymianku i kilka ogonków natki pietruszki razem w Bouquet Garni,i dorzuć do piekących się warzyw,
Posyp warzywa curry i wymieszaj.
Wlej bulion (z kurczaka,czy jarzynowy) i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 30 minut.Po tym czasie usuń bukiet garni z zupy.
Wymieszaj zupę,dopraw do smaku solą i pieprzem.Zmiksuj(blenderem) całość na gładki krem.Wlej śmietanę i zamieszaj ostatni raz.
Posiekaj pozostawione uprzednio liście endywii.Potnij plastry coppy w cienkie paseczki.
Wlej odrobinę sherry do miseczek.Bądź jednak ostrożny i skosztuj wcześniej,a później wlej/dopraw do własnego gustu.
Do każdej miski/porcji dodaj posiekane plastry coppy i świeżej cykorii,Następnie dolej  gorącej zupy i natychmiast podawaj.
Syci i grzeje :)
Smacznego.



Inspiracja: Dagelijkse kost met Jeroen Meus- "Witloofsoep met curry en gerookte zalm"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...