Utwór,który większości kojarzy się:)
Och,tak,w wieku 12 lat,jak większość rówieśniczek,szalałam
za nimi.A pomagając mamie w kuchni,lubiłam włączać swojego już wysłużonego Kasprzaka i Modern Talking,i wtedy topowe zespoły przygrywały w przyrządzaniu posiłku.Do dziś tak mam:) Jedyne co się zmieniło,to sprzęt i gatunki muzyki,które obecnie słucham...ale,jak milo wrócić myślami do tych czasów beztroski.:)
Jeszcze do niedawna nie używałam tego alkoholu w domowej
kuchni i pora to zmienić,bo do niektórych dań jest niezastąpione,O:)
Dziś przedstawię jedną z ulubionych zup z dodatkiem owej mikstury,a w przyszłości
postaram się o więcej,bo zupy często gotuje,a tak,jak niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapek,tak ja ostatnio często kolacji bez ciepłej zupy.
Zupa z podwójnym koopem! (z cykorią,curry i karczkiem coppa)
Składniki na 4 porcje:
10 cykorii
4
cebule
2 duże ziemniaki
2
łyżki łagodnego curry w proszku
świeży tymianek
świeży liść laurowy(jako zamiennik może być suszony)
natka pietruszki
200
mililitrów słodkiej śmietany
gałka
masła
pieprz
sól
Na wykończenie:
kilka plastrów Coppa di Parma (ewentualnie inna dojrzewająca wędlina)
1
chlust z butelki sherry na miseczkę:) U mnie Sherry Fino,ktore jest wytrawne i najjasniejsze ze wszystkich rodzajow sherry.
Przygotowanie:
Podstawą
tej zupy jest rosół: (świeży bulion warzywny,czy z kurczaka)
Na początek obierz
cebulę i posiekaj grubo.
Podgrzej
kawałek masła w dużej patelni (ja używam garnka żeliwnego) na średnim ogniu,wrzuć plastry
cebuli i zezłoć.
Obierz
ziemniaki i pokrój na duże kawałki.Dodaj je do reszty w garnku i gotuj przez
kilka minut.
Zmniejsz
ogień i poświęć trochę czasu na przygotowanie cykorii.
Zostaw
około 1/3 górnych liści cykorii,ponieważ później możemy ich użyć,jako ozdoby do
zupy.
Posiekaj
endywie grubo wszerz,a zdrewniałe końcówki odrzuć/najczęściej są też gorzkie.
Posiekaną wrzuć do garnka.Smaż jeszcze około 5 minut i mieszaj często,żeby nie przypalić.Dosyp łyżkę cukru.
Zwiąż
kilka liści laurowych,gałązek tymianku i kilka ogonków natki pietruszki razem w
Bouquet Garni,i dorzuć do piekących się warzyw,
Posyp
warzywa curry i wymieszaj.
Wlej
bulion (z kurczaka,czy jarzynowy) i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 30
minut.Po
tym czasie usuń bukiet garni z zupy.
Wymieszaj zupę,dopraw do smaku solą i pieprzem.Zmiksuj(blenderem) całość na gładki krem.Wlej
śmietanę i zamieszaj ostatni raz.
Posiekaj
pozostawione uprzednio liście endywii.Potnij plastry coppy w cienkie paseczki.
Wlej
odrobinę sherry do miseczek.Bądź jednak ostrożny i skosztuj wcześniej,a później
wlej/dopraw do własnego gustu.
Do
każdej miski/porcji dodaj posiekane plastry coppy i świeżej cykorii,Następnie
dolej gorącej zupy i natychmiast
podawaj.
Syci i grzeje :)
Smacznego.
Inspiracja: Dagelijkse kost met Jeroen Meus- "Witloofsoep met curry en gerookte zalm"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz