google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

wtorek, 8 maja 2012

Nieformalny związek makreli ze szparagiem:)

Sezon szparagowy już w toku.  

 

 

Sezon już trwa,więc i na moim talerzu niepodzielnie królują szparagi.

Dzięki nowym metodom uprawy,szparagi są dostępne w sprzedaży w okresie od listopada do sierpnia,ale największa podaż,a więc prawdziwy sezon jest w maju i w czerwcu a wtedy są najsmaczniejsze.
Podobnie,jak większość innych warzyw,szparagi mają mało kalorii i są dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Dobrą wiadomością jest dla mnie też fakt,że od kwietnia jest ponownie dostępna  na rynku  makrela! A po zimie pełnej wszelkiego rodzaju mięsnych gulaszy,świeża i pyszna makrela ma najwyborniejszy smak,bo i tez wiosną makrela ma mniej tłuszczu niż w dalszej części sezonu.:)

Tak,tak,a w większości przypadków,sezonowe potrawy mają się ku sobie,wiec grzechem,nie zeswatać tak młodej i jędrnej jeszcze makreli z młodym i twardym,dostojnym szparagiem!Oczywiście przy akompaniamencie aromatycznego estragonu:)




Pieczone,zielone szparagi z młodą makrelą w sosie estragonowym

  

Porcja dla 2 osób:

 

2 pęczki zielonych szparagów(1kg) 
2 małe lub średnie,świeże makrele
2-3 łodyżki świeżego estragonu
cytryna
oliwa
pieprz
sól
Szparagi umyć w letniej wodzie.Odciąć,czy lepiej odłamać zdrewniałe trzonki.Jeśli szparagi maja grubą skórkę,należy ściąć ją zwłaszcza przy trzonkach.Przy młodych,cienkich jest to zbyteczne.Następnie umieścić w dużej brytfance i podlać oliwą,ale tylko w celu skropienia,a nie całkowitego w niej zanurzenia.

Umytą,oczyszczoną i odfiletowywaną makrelę(może być też w całości,ale wtedy będziemy mieć na talerzu zabawę z ośćmi;) doprawić odrobiną soli, pieprzem i skropić cytryną. Marynować 20 minut.

Następnie ułożyć ją w drugim naczyniu do pieczenia,.Szparagi piec w temperaturze 200°C.Po 10-15 minutach,włożyć do piekarnika rybę i piec wszystko jeszcze z 15 minut.
   
W tak zwanym  międzyczasie,zrobić można
sos estragonowy:

1szklanka słodkiej śmietany (12-18%)

plaster masła

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki siekanego,świeżego estragonu

1/2 szklanki wytrawnego,białego wina

W rondelku rozgrzać masło,wycisnąć ząbek czosnku,podsmażać ok 30 sekund,dodać śmietankę,świeży estragon i doprowadzić do wrzenia,ale przez cały czas mieszać dopóki sos nie zgęstnieje.Dolać wino i gotować na sporym ogniu, aż płyn zredukuje się o prawie połowę.Zamiast wina,do zakwaszenia sosu można dodać 2 łyżki soku z cytryny.Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Upieczone szparagi ułożyć na talerzu, polać sosem i podawać z pieczoną makrelą.

Ach!Zjadłabym znów !





4 komentarze:

  1. Niezłe połączenie:) chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milo:)Sezon szparagowy w toku,wiec i mozliwych wariacji przedstawie jeszcze troche:)

      Usuń
  2. Bardzo lubie swieza makrele. :) Ze szparagami to juz w ogole swietle polaczenie.
    W Belgii tez tak zimno macie? Co sie dzieje z tym swiatem, najpierw obwieszczaja globalne ocieplenie, a potem zmieniaja zdanie, ze zmiany klimatu jednak. Chyba epoka lodowcowa...

    OdpowiedzUsuń
  3. O!Witam milo:)Nie wiem,jaka pogoda w calej Belgii(nie monitoruje),moge tylko odpowiedziec,jaka pogoda w mojej okolicy.Cieplo:)Ostatnio nawet goraco.Dwa dni temu zrobilam podobne szparagi z makrela tylko sos byl na bazie jogurtu greckiego z zupelnie innymi dodatkami.Wyborne.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...