To takie naturalne,że latem szukamy ratunku w chłodzących napojach i lekkich,zimnych zupach.Takie chłodniki ze świeżo przygotowanych owoców są dobre,zdrowe i tak szybkie w przygotowaniu,a jednocześnie zapewniają smaczną i praktyczną ochronę przed żarem z nieba.
Na termometrze cały czas czerwona kreska w górze,więc czas,aby znów przejrzeć przepisy na zimne zupy,a przy okazji testować nowe wariacje.
Jeszcze wczoraj orzeźwiałam się owocowym chłodnikiem z melona.Bardzo lubię ten rodzaj letniej zupy,bo jest świeży i lekki,a przez dodatek soku z limonki i imbiru ma działanie odświeżające,a jednocześnie,jest bardzo prosty do zrobienia.Chłodząco ... nareszcie zimniej!
Chłodnik owocowy z melona i świeżego ogórka.
4-5 porcji:
1 melon odmiany Galia(jako zamiennik przy drugiej wariacji polecam 1/2 arbuza)1 ogórek
kawałek kłącza imbiru(około 3 cm)
1 limonka
2 jabłka(użyłam jonagold)
1 łyżeczka miodu
dużo lodu
Melona opłukać i pokroić na mniejsze części.Obrać ze skórki.
Obrać i posiekać imbir.Sok wycisnąć np.: przez wyciskarkę do czosnku:)
Obrać ogórek i pokroić na kawałki.
Umyć pod gorącą wodą skórkę limonki.Wycisnąć sok.
Obrać jabłka.Przekroić na ćwiartki.Wykroić gniazda nasienne.
W misce miksera, wymieszać wszystkie składniki z sokiem z limonki,imbiru i cukru. Wymieszać mikserem dokładnie.Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przed podaniem koniecznie dodać dużo kostek lodu i posypać listkami mięty.Można tez odrobinę oprószyć pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz