Wędzona makrela jest bardzo popularną i smaczną rybą.Dla mnie jest to dobra alternatywa dla wędzonego węgorza,którego uwielbiam,ale nie powinnam za często jeść,bo jest to podobno gatunek zagrożony wyginięciem.
Pocieszam się więc makrelą,która bardzo mi smakuje i co najważniejsze,nie jest tak droga,jak węgorz:),więc i kupuję ją z mniej lekkim portfelem.
W Belgii,makrelę wędzoną je się na kolację ,jako pastę (rillette) na chlebie,w wielu smacznych sałatkach,lub jako przekąskę z napojami.
Moja,ostatnio ulubiona kompozycja,którą akurat wczoraj jadłam na kolację,składa się właśnie z takich,belgijskich inspiracji.
Przekąska z wędzonej makreli z pikantnym jogurtem i sałatką w oliwie.
Na 2 porcje:
1 średnia,wędzona makrela
Na sos jogurtowy:
250 ml greckiego jogurtu
kilka kaparów ze słoiczka w zalewie
1 mały ząbek czosnku
sól,pieprz,ostra papryczka
Na sałatkę:
1/2 ogórka szklarniowego,obranego i pokrojonego w kosteczkę
około 6 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami,pokrojonych w drobną kosteczkę
1/2 czerwonej papryki,pokrojonej w kostkę
1 drobno posiekana szalotka
oliwa (ostatnio spróbowałam z grecką oliwą z Krety (Oliwa Sitia Extra Virgin) ,która jest wyrazista i jak dla mnie komponuje się idealnie w tym zestawieniu.
czarny pieprz i morska sól
Najpierw zrobić sos jogurtowy.Do jogurtu wcisnąć ząbek czosnku,wrzucić kilka kaparów i posiekaną na drobno,pół ostrej papryczki. Wymieszać wszystkie składniki.
Składniki na sałatkę wymieszać w miseczce,zalać oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę obrać ze skóry i ości.Czasem,podczas takiego obierania,makrela "sama" podzieli się na części .
Z każdej połówki rozłożyć te części na 2 talerze.
Ułożyć po jednej stronie makreli sos jogurtowy,a po drugiej sałatkę z oliwą.
Można podawać z krakersami,tostami,czy świeżym pieczywem.
Utwierdziłem się w przekonaniu iż prezentowana tu sałatka z makreli jest bardzo smaczna. A to za sprawą kaparów oraz ogórków tyle że dodaję je w wersji kwaszonej małosolnej (z rodziny gomarowskiej z Pińczowa). Pokrojone w drobną kosteczkę wyśmienicie zmieniają smak i wyraźiście odzwierciedlają istotę sałatki. Samą makrelę obieram a nastepnię mielę po czym wszystkie potrzebne składniki mieszam ze sobą. Sałatka genialna w prostocie, jak rówież smaczna. Polecam.
OdpowiedzUsuń