google-site-verification: google074b24127b4fbc9f.html

czwartek, 12 lipca 2012

Przekąska z wędzonej makreli.

Wędzona makrela jest bardzo popularną i smaczną rybą.Dla mnie jest to dobra alternatywa dla wędzonego węgorza,którego uwielbiam,ale nie powinnam za często jeść,bo jest to podobno gatunek zagrożony wyginięciem.
Pocieszam się więc makrelą,która bardzo mi smakuje i co najważniejsze,nie jest tak droga,jak węgorz:),więc i kupuję ją z mniej lekkim portfelem.



W Belgii,makrelę wędzoną je się na kolację ,jako pastę (rillette) na chlebie,w wielu smacznych sałatkach,lub jako przekąskę z napojami.
Moja,ostatnio ulubiona kompozycja,którą akurat wczoraj jadłam na kolację,składa się właśnie z takich,belgijskich inspiracji.


Przekąska z wędzonej makreli z pikantnym jogurtem i sałatką w oliwie.

 

Na 2 porcje:

 

1 średnia,wędzona makrela


Na sos jogurtowy:


250 ml greckiego jogurtu
kilka kaparów ze słoiczka w zalewie
1 mały ząbek czosnku
sól,pieprz,ostra papryczka


Na sałatkę:


1/2 ogórka szklarniowego,obranego i pokrojonego w kosteczkę
około  6 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami,pokrojonych w drobną kosteczkę
1/2 czerwonej papryki,pokrojonej w kostkę
1 drobno posiekana szalotka
oliwa  (ostatnio spróbowałam z grecką  oliwą z Krety (Oliwa Sitia Extra Virgin) ,która jest wyrazista i jak dla mnie komponuje się idealnie w tym zestawieniu.
czarny pieprz i morska sól


Najpierw zrobić sos jogurtowy.Do jogurtu wcisnąć ząbek czosnku,wrzucić kilka kaparów i posiekaną na drobno,pół ostrej papryczki. Wymieszać wszystkie składniki.

Składniki na sałatkę wymieszać w miseczce,zalać oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rybę obrać ze skóry i ości.Czasem,podczas takiego obierania,makrela "sama" podzieli się na części . 
Z każdej połówki rozłożyć te części na 2 talerze.

Ułożyć po jednej stronie makreli sos jogurtowy,a po drugiej sałatkę z oliwą.
Można podawać z krakersami,tostami,czy świeżym pieczywem.


1 komentarz:

  1. Utwierdziłem się w przekonaniu iż prezentowana tu sałatka z makreli jest bardzo smaczna. A to za sprawą kaparów oraz ogórków tyle że dodaję je w wersji kwaszonej małosolnej (z rodziny gomarowskiej z Pińczowa). Pokrojone w drobną kosteczkę wyśmienicie zmieniają smak i wyraźiście odzwierciedlają istotę sałatki. Samą makrelę obieram a nastepnię mielę po czym wszystkie potrzebne składniki mieszam ze sobą. Sałatka genialna w prostocie, jak rówież smaczna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...